![](/media/lib/307/n-drewno-4a9973e8137c523d76df040ea643c9ab.jpg)
Trunek z drewna rodem
2 maja 2018, 11:51Naukowcy z Japońskiego Instytutu Leśnictwa i Badań nad Produktami Leśnymi opracowali napój alkoholowy na bazie drewna. Porównują jego właściwości do alkoholu dojrzewanego w beczkach. Wynalazcy mają nadzieję, że po znalezieniu partnera z prywatnego sektora ich produkt trafi na sklepowe półki w ciągu 3 lat.
![](/media/lib/315/n-gault-5e1a764b0e276f8e557b8d4f8380fca5.jpg)
Kolejne zabytki potwierdzają, że Clovis nie była pierwszą kulturą Ameryki
25 lipca 2018, 08:22Kamienne groty sprzed 16–20 tysięcy lat są kolejnym dowodem, że kultura Clovis nie była pierwszą, a ludzie zasiedlili Amerykę wcześniej, niż dotychczas sądzono.
![](/media/lib/323/n-oponazkolcami-39ad818a98e91da9e5a36c87600bb39c.jpg)
Opony z kolcami – więcej zmarłych niż ocalonych
3 października 2018, 05:02Z powodu opon z kolcami więcej osób umiera niż jest ratowanych, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców ze szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego Chalmers. Zbliża się zima, więc Szwedzi zaczynają wymieniać opony na zimowe.
![](/media/lib/333/n-tkankatluszczowa-c20452e333f01215cbd6333b18c58071.jpg)
Statyny zmniejszają pożyteczną tkankę tłuszczową
24 grudnia 2018, 05:40Brunatna tkanka tłuszczowa odgrywa bardzo pożyteczną rolę. Zapewnia energię cieplną i uwalnia czynniki sygalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów oraz cukrów, przez co ludzie posiadające tę tkankę są w pewnym stopniu chronieni przed otyłością i cukrzycą. Okazuje się jednak, że leki z grupy statyn przyczyniają się do zmniejszenia brunatnej tkanki tłuszczowej.
![](/media/lib/87/n-1205830514_364609-8ea23fb5c9129bd91040f281ebd60115.jpeg)
Powiązania migren i zespołu suchego oka
11 marca 2019, 11:52Osoby cierpiące na migreny wydają bardziej zagrożone zespołem suchego oka, zwłaszcza jeśli są seniorami.
![](/media/lib/350/n-pozywienie-5b0f2367b0be0ee1ebcb047625cdc76f.jpg)
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
![](/media/lib/358/n-recykling-0a0f3bf775ada8fe17f58802c1eacb6e.jpg)
Uświadomienie sobie, w co może zostać przekształcony odpad, zachęca do recyklingu
19 lipca 2019, 13:30Świadomość, w co mogą zostać przekształcone odpady, zwiększa chęć do oddawania ich do recyklingu. Amerykańscy naukowcy przekonują, że warto zatem tak zmienić myślenie ludzi, by zamiast zastanawiać się, "gdzie to wrzucić" (czy dany produkt nadaje się do powtórnego wykorzystania), automatycznie wyobrażali sobie, "co można z tego wyprodukować".
![](/media/lib/368/n-membrana-kapilarna-c0b39a80aae57620625fecb3812d42ef.jpg)
Zatrucie tlenkiem węgla można leczyć za pomocą czerwonego światła
11 października 2019, 11:04Oświetlając czerwonym światłem krew przepływającą przez zmodyfikowane sztuczne płuco (oksygenator membranowy), można usunąć z niej tlenek węgla (CO). Zespół z Massachusetts General Hospital i Harvardzkiej Szkoły Medycznej opisał urządzenie i testy na szczurach na łamach Science Translational Medicine.
![Komórka dendrytyczna](/media/lib/381/n-dendritic_cell-4a7a386a741cdb85c96c97182491c127.jpg)
Wykazano, w jaki sposób umierające komórki zapobiegają groźnym reakcjom immunologicznym
9 stycznia 2020, 05:14Naukowcy doszli do tego, w jaki sposób umierające komórki, które przechodzą programowaną śmierć, czyli apoptozę, zapobiegają niebezpiecznym reakcjom immunologicznym. Zespół z German Cancer Research Center (DKFZ) zidentyfikował na komórkach odpornościowych gryzoni receptor, który aktywuje ochronny mechanizm i w ten sposób zapobiega reakcjom autoimmunologicznym.
![](/media/lib/387/n-spiaca-7a94b176992fd307a892c4db094f254e.jpg)
Zapach partnera poprawia wydajność snu
13 lutego 2020, 19:01Zapach partnera może poprawić jakość snu, a konkretnie jego wydajność - twierdzą psycholodzy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej. Aktygrafy pokazały, że badani mniej się rzucali i przekładali z boku na bok, kiedy byli wystawiani na oddziaływanie zapachu partnera, nawet jeśli nie byli świadomi, czyj zapach czują - opowiada prof. Frances Chen.